Några recept på goda pajer..

2008-08-28 ღ 22:29:50
Quiche Lorraine, god paj bade som enklare mat eller som hel middag

4 personer

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
3 dl = drygt 100g, riven ost. gott om den ar lagrad
100 g rökt skinka
1 krm svartpeppar
½ - 1 tsk paprikapulver
1 dl mjölk

Hacka samman mjöl och smör med en kniv.
Tillsätt vattnet och jobba snabbt ihop degen.
Låt den vila kallt ca ½ timma.
Platta ut degen direkt i en ugnsäker pajform med handen.
Grädda pajskalet i ugn ca 15 min. i 200 C
Vispa ihop ägg och mjölk.
Tillsätt osten, skinkan skuren i små tärningar svartpeppar och paprikapulver.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda pajen ytterligare 20-25 minuter i 200 C tills äggstanningen stelnat och fått vacker färg.

Njut av den lätta och pösiga pajen het, med lite sallad. Den är även god kall.



Räkpaj ( 4 port )

Recept ifrån: www.ninasmat.se

Klicka för större bild! Räkpaj - Klicka för större bild Räkpaj - Klicka för större bild

Ingredienser:

Pajdeg :

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

ca 200 g skalade räkor
100 g champinjoner, skivade 2 dl grovriven ost
3 dl Mjölk
3 Ägg
Salt
peppar
finhackad dill

Gör så här:

Arbeta raskt ihop pajdegen och låt den stå kallt ungefär en timme.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform, 25 cm i diameter.
Tryck fast en dubbelvikt remsa aluminiumfolie mot degkanten på formens insida, så att degen inte glider ner under gräddningen.
Grädda i 200° i 10-15 min.
Låt pajskalet svalna innan det fylls.
Lägg de väl avrunna räkorna och dom skivade champinjonerna i formen.
Vispa ihop mjölk, ägg, salt, peppar och dill och häll blandningen i formen.
Grädda räkpajen i 175-200° i cirka 30-40 minuter



Västerbottenpaj


   

 
Ingredienser 10 bitar:
  • Deg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 1 msk vatten
  • rivet skal av en citron
  • Fyllning:
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 150 gram riven västerbottenost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 kryddmått vitpeppar
  •   Så här gör du:
    Mät upp mjölet. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt vatten och rivet citronskal och arbeta med fingrarna samman degen utan att överarbeta den. Låt den vila minst 30 minuter övertäckt i kylskåpet. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda 10-15 minuter i 225 grader. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader.
    Vispa äggen till skum och blanda med gräddfilen. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Fyll pajskalet med ostblandningen och sätt in i ugnen. Grädda pajen gyllene i cirka 25 minuter.
     


    Dessa ska jag laga imorn inför avskedet på lördag=) ca 20 - 25 pers =)

    0 Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback