En helg i Strasbourg.

2008-12-07 ღ 16:10:55
Hej bloggen!

Nu e vi hemma efter en härlig helg i Strasbourg. Vi àkte i fredags förmiddag med tàget fràn Paris gare d'est. Pà tàgresan blev de picknick o lite vila oxà. Tillslut va vi framme i Strasbourg och där promenerade vi en hel del(i regnet). Massor av julskyltning o grymt mycke butiker. Gick även en runda pà den stora julmarknaden där, myyysigt! Sen blev de ett besök hos nàgra vänner till familjen, lite varm choklad o snack.

                  

Typiska hus i östra Frankrike, tycker dom e härliga. De va väldigt mysigt i Alsace där vi bodde. Detta är mitt i centrum. Vi tog spàrvagn dit =)


  

à alla gjorde sitt ästa för o hàlla julstämningen uppe fast de inte va nàn snö.

   

Jag vet en som var glad när hon fick använda sitt nya paraply iaf... :)


Sen i lördags blev de besök pà le vaisseau. Det är ett musem(science). Jättestort museum där du fàr uppleva hur folk har de och hur de mesta fungerar i världen. Du fàr prova o sitta i rullstol o ta dig fram pà olika väglag, för o uppleva hur svàrt de kan vara för dom som inte har de förutsättningar du har. Du fàr vara med o konstruera hus, göra dina egna làdor pà en pappersfabik me maskiner o datorer. De va helt grymt stort o massor att prova pà. Mamman i familjen arbetar med kultur och hon har varit med och konstruerat detta musem sà hon kände massa folk där. Jag o pappan fick gà den speciella rundan(som hon sa bara kan upplevas där). Dialouge à noir. De e en speciell  upplevelse där du fàr gà in i ett rum o se pà film utan bilder(hörlurar), spela spel o skriva som de blinda gör. Sen fàr du en blindpinne, för att i grupp gà in i ett kolsvart rum och där göra en ungefär 40 minuters promenad genom en dag för en blind. Vi gick till "parken", känna vindarna, springa i gruset, känna p fontänen, därefter en promenad i skogen, pà marknaden, i stan o oxà en tur mmd bàt. Allt detta i ett kolsvart rum. Underbart intressent, riktigt svàrt men sàn upplevelse. Väldigt nyttigt. lad att ja gjorde den.

 

Tihi. Kul hade vi. buda buda buda!



Sen efter de begav ja mig pà julshopping, nàgra timmar ensam. Härligt! Hittade en hel del faktiskt.


 

Bland annat père noël. o sà den stora "grand sapin". Det är en stor julgran som har stàtt där p samma ställe varje jul sen 1994. Det bestämdes av kommunen o typ staten att man skulle ha den där, riktigt stor e den, grymt vacker.


Pà kvällen blev de restaurangbesök för att fira att det var St Nichola. En högtid här. God mat o trevlig personal =)

 

à imorse väcktes jag av mamman o flickan som hade gjort frukost pà sängen àt mig! kan man begära mer?



Det fàr avsluta detta inlägg.

Puss o glad andra advent!



1 Kommentarer
· mamma

vad skönt att höra att de tar så väl hand om dig, det är du värd. Puss mamma

2008-12-09 @ 15:58:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback